RODZAJE KORPUSÓW PRZYRZĄDÓW ORAZ STAWIANE IM WYMAGANIA
Korpusy przyrządów dzieli się zwykle na trzy rodzaje: 1) otwarte (rys. 132a), 2) półotwarte i 3) obudowane (rys. 132b). Pierwsze dwa rodzaje są charakterystyczne dla przyrządów tokarskich i frezarskich; trzeci rodzaj korpusów spotyka się głównie w przyrządach wiertarskich i wytaczarskich.
Taki podział korpusów ma raczej charakter umowny, ponieważ często trudno jest rozróżniać korpusy dokładnie według wymienionych cech.
Korpusy przyrządów powinny zwykle wyróżniać się: 1) sztywnością, 2) statecznością; 3) łatwością zamocowania obrabianej części; 4) łatwym dostępem w celu oczyszczenia z wiórów i sprawdzenia elementów ustawczych; 5) małym ciężarem (przyrządy przesuwane lub obracane ręcznie podczas obróbki).
We wszystkich przypadkach korpus przyrządu powinien być dostatecznie sztywny w celu uniknięcia drgań pod wpływem sił skrawania i odkształceń pod wpływem nacisków przy mocowaniu części. Jednak przy różnych sposobach obróbki występują różne siły skrawania. Zwykle przy frezowaniu siły te są znaczne i ponadto wskutek stykania się ostrzy narzędzia z obrabianą częścią mają charakter pulsujący. Toteż korpusy
przyrządów frezarskich wykonuje się bardzo sztywne. Na odwrót przy szlifowaniu siły skrawania są niewielkie i proces przebiega spokojnie. Dlatego korpusom takim stawia się mniejsze wymagania pod względem sztywności.
Ciężar korpusu, stanowiącego
zwykle największą część przyrządu, ma specjalnie duze znaczenie w tych
przypadkach, gdy przyrząd trzeba przestawiać lub obracać przy obróbce. Wówczas ciężar całości przyrządu nie powinien przekraczać 15 kG.
Zagadnienie ułatwionego dostępu do ustawczych elementów przyrządów ma szczególnie duże znaczenie przy konstruowaniu korpusów obudowanych. W korpusach otwartych i półotwartych elementy ustawcze są zwykle łatwo dostępne. Przedostawanie się wiórów pod część ustawianą w przyrządzie może być przyczyną powstania braku.
Korpus, podobnie jak i wszystkie inne elementy urządzenia, powinien być zawsze w miarę możliwości prosty i tani.